Gdzie mozna dobrze zjesc w Paryzu? Czy warto stolowac się w restauracji z szyldem bistro?

Chardenoux (2) Blog przeniesiony na PARYZ NIEZNANY

Skąd wzięla się sama nazwa bistro?

Nazwę bistro zawdzięczamy naszym wschodnim sąsiadom i ich legendarnemu juz upodobaniu do mocnych trunkow. A w razie braku takowych zamilowaniu do czegokolwiek z jakimkolwiek procentem alkoholu, byle w dostatecznej (czytaj duzej) ilosci. Cofnijmy się do czasow wojen napoleonskich, kiedy to armia rosyjska, a dokladnie slynący z bujnego temperamentu kozacy cara Aleksandra I dotarli do samego Paryza. Ci, jak mowi legenda (a w tej zawsze jakies ziarno prawdy jest), opanowawszy miasto, w kazdej napotkanej knajpie z typowo slowianską fantazją, glosno domagali się pic. Pokrzykując przy tym magiczne slowo : BYSTRO (czyli szybko).

Czym powinno charakteryzowac się bistro ?

Obecnie slowo to w powszechnym przekonaniu Francuzow jest synonimem kafejki, w ktorej mozna dobrze zjesc i wypic. Skąd taka popularnosc tego szyldu (często niestety naduzywanego przez paryskich restauratorow). Generalnie w bistro powinno się moc znalezc proste smakowite dania zaczerpnięte z tradycyjnej kuchni francuskiej (z dobra dawką mięsa) typu: boeuf bourgignon, duszona wolowina, wolowe cynaderki, szeroki wybor pasztetow domowej produkcji.

A przy tym w bistro powinno się moc dobrze wypic, oczywiscie wino, jak to nakazuje francuska tradycja kulinarna. Najlepiej serwowane w duzych karafkach i w rozsądnej cenie. Najczęsciej będzie to wino pochodzące z drobnych winnic, nie mające ambicji goszczenia na bardziej wykwintnych stolach.

Duch bistro.

Kredo tradycyjnego bistro paryskiego, ktorego zloty wiek przypadal na lata 1880-1930 to:

hojnosc (obfitosc serwowanych dan i trunkow),

prostota:bezceremonialna obsluga, dania są podawane tu na drewnianych stolach pokrytych papierowymi obrusami, prosta kompozycja potraw typu jajko w majonezie, wieprzowina z soczewicą, nieskomplikowana i krotka karta dan (najwyzej 4-5 pozycji glownych potraw i tyle samo przystawek i deserow). Wszystko w przystępnej cenie i dobrej jakosci.

Dlatego paryscy restauratorzy tak chętnie przyklejają szyld bistro, choc nie zawsze zasluzenie.

Chardenoux.

Za model tradycyjnego bistro paryskiego moze posluzyc polozone w 11 okręgu Chardenoux Cyrila Lignaca bardzo popularnego szefa kuchni , często goszczącego na antenie francuskiej telewizji i w innych mediach. Ciekawostką niech będzie to, ze zachowalo ono niezmieniony wygląd (wystroj) od 1908r. Dlatego do zilustrowania tego wpisu zapozyczylam zdjęcia z tego miejsca.

Zdjecie z restauracji Chardenoux.